Iris Kroes met Sofia Dragt in Sibrandahûs

SIBRANDAHûS – Als ‘The Voice of Holland’ reisde Iris Kroes inmiddels de halve wereld over, maar gelukkig is ze haar heitelân niet vergeten. Op 20 januari 2019, op de kop af zeven jaar nadat ze de finale van de 2de editie van The Voice of Holland won, trad ze op in Kloosterkapel Sibrandahûs. Net als afgelopen oktober in Buitenpost werd ze hierbij begeleid door Sofia Dragt met piano en zang..

Iris is geboren op 11 november 1992 en is afkomstig uit Drachten. Ze speelt harp en daarnaast zingt zij al sinds zij kon praten. Hierbij heeft Iris Kroes een mooie combinatie gevonden. Met haar stem bezorgt ze Nederland kippenvel. Op 17 augustus 2019 kreeg ze de sleutel van haar eerste jaren-20-huisje aan het water in Leeuwarden. Na een intensieve renovatie kon ze daar op 6 januari van dit jaar intrekken. Ze wilde graag het huis uit en had daar al een nummer voor geschreven: “Moving on out“.

Iris trok met haar verbluffende deelname aan The Voice of Holland meteen de aandacht. Bijna vier miljoen Nederlanders zagen haar de finale van The Voice of Holland 2012 winnen, op Twitter wordt ze inmiddels gevolgd door ruim 37000 fans. Maar gek laat ze zich niet maken. Nuchterheid is de sterkste kracht van de 26-jarige Iris. “Ik ben maar gewoon Iris uit Drachten,” benadrukt ze. ‘’Ik wil gewoon zo lang mogelijk voor mensen kunnen zingen, mijn stem kunnen delen en liedjes schrijven. Muziek is alles voor me. Als ik zing of op mijn harp speel vergeet ik de tijd, heb ik niets door van wat er om me heen gebeurt. Ik ga er helemaal in op. Dat zal altijd zo blijven.”

Iris was voor haar deelname aan The voice of Holland al jaren actief als zangeres en harpiste. Ze speelde toen al meer dan tien jaar harp en zong in een popgroep uit Drachten. Ook vormde ze een duo met gitarist Pieter Veenstra. In de laatste jaren begeleidde ze zichzelf tijdens het zingen op de harp.

Iris tourde in 2012 als gastartiest met Marco Borsato, waarmee ze onder andere het Ziggo Dome opende. In augustus 2012 bracht Iris haar door Fluitsma & van Tijn geproduceerde debuutalbum FIRST uit, dat 6 weken in de Album top 100 heeft gestaan.

In januari 2014 startte Iris op 21-jarige leeftijd haar eerste theatertournee ‘Thús’ langs 18 theaters door het hele land. Ook is Iris in februari 2014 naar Malta geweest om op het prestigieuze Malta Baroque Festival op te treden en een videoclip op te nemen. Als ambassadeur van Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018 heeft ze meteen kennis kunnen maken met de andere Culturele Hoofdstad van 2018 Valletta (Malta). In maart 2014 haar EP It Will Come In Time, in eigen beheer uitgebracht. ‘’Ik hou zelf, naast harp heel erg van piano en van strijkers en dat is te horen op mijn tweede album. ‘’ Voor deze EP werkte zijn onder meer samen met Reinout Douma , songwriter Henk Jan Groot en winnares van de Grote Prijs van Nederland songwriter Sofia Dragt.

Het Bevrijdingsfestival Fryslân kiest ieder jaar een Friese artiest die naast de landelijke ambassadeurs betrokken is bij het festival. In 2014 was dit Iris, voor dit ambassadeurschap heeft Iris speciaal een song over vrijheid geschreven.
De titelsong voor de film ‘Stuk’ van regisseur Steven de Jong (De hel van ’63, De Kameleon) heeft Iris gecomponeerd en gezongen. De film is inmiddels al verkocht aan Amerika.

Een zeer emotioneel moment uit de carrière van Iris was het optreden tijdens de herdenkingsdienst van de vliegramp MH17. De song ‘I still cry’ ging de hele wereld over nadat het live was uitgezonden op CNN.

Eind 2015 bracht Iris in eigen beheer de cd ‘Christmas Feelings’ uit en tourde met de Warm Winter Feelings concertenreeks langs verschillende kerken door Nederland.

Op 10 januari 2016 was de eerste voorstelling van de theatertournee ‘Irisistible’ te zien,, tot en met april dat jaar waren er 22 voorstellingen door het hele land met haar nieuwe band.

Iris omschrijft zichzelf als een levensgenieter en een optimist. Die eigenschappen zijn terug te horen in de manier waarop ze over haar leven als muzikant praat. “Ik zie dit als een avontuur waar ik enorm van geniet,” vertelt de zangeres. “Ik wil hard blijven werken en de komende tijd veel gaan leren, want ik ben nog lang niet uitgegroeid. Ik ben er echt nog niet. Sterker nog, voor mij begint het nu juist.’’

Sofia Dragt

Zeilvliegende singer-songwriter Sofia Dragt uit Wageningen is geboren in 1990. Ze speelde piano op haar vijfde en schreef op haar twaalfde haar eerste liedje. Ze schrijft zowel pop- als filmmuziek. Zo werkte ze samen met Ruben Smit voor ‘De schatkamer van Nederland’. Ook componeerde ze de muziek voor de TV-serie ‘Wad’, met daarin de verhalen die niet meer in de bioscoopfilm pasten. Deze TV-serie verschijnt dit jaar. Ze wordt naar eigen zeggen erg beïnvloed door de natuurlijke wereld. Muziek is voor haar veel meer dan geluid; fantasie en sfeer zijn net zo belangrijk.

In 2008 speelde zij zes maanden lang met een groep jongeren uit de hele wereld iedere week in een andere stad in de Verenigde Staten, Mexico en Thailand. In mei 2013 verscheen haar eerste EP ‘Rainbows’. Ook in 2013 won zij in de categorie singer-songwriter de Grote Prijs van Nederland. In November won ze de voorronde van de museumronde Museum Boijmans Van Beuningen. Komende woensdag is hiervan de finale. spannende tijden dus voor Sofia. In December won ze de ‘Music: Best Pop’-award op het Berlin Motion Picture festival met de film Andras.

Ooit wil ze nog een pianoplaat opnemen. Zonder zang, in de stijl van Ludovico Einaudi. “Hij schrijft moderne pianomuziek en slaat daarmee een brug tussen pop en klassiek. Dat doe ik hem graag een keer na.”